Memòria i història

Comencem el curs i/o la temporada. Bon curs nou!! No sé vosaltres, però a mi em fa la sensació que el setembre i octubre són una mica el gener i febrer de l’any laboral, estudiantil, cultural o la modalitat que sigui que practiqueu. Tots tornem amb ganes i energia per petar-ho molt fort. Ni més ni menys. I jo començo la temporada amb un projecte que em motiva molt. Un projecte que em dóna l’oportunitat de poder oferir la meva feina a una causa que trobo vital per a la bona salut social. Fa un temps l’equip d’historiadors d’Eduxarxa, una cooperativa de material didàctic i experiències educatives, van contactar amb mi perquè necessitaven actors per fer una sèrie d’accions al carrer que s’organitzaven juntament amb l’EUROM (European Observatory on Memories) per commemorar els 40 anys de la mort de Franco. Des d’aleshores que hem estat en contacte per preparar cada una de les accions, que es duran a terme en diferents llocs emblemàtics des del punt de vista històric de la ciutat: la presó Model, la presó de dones de les Corts (actual Corte Inglés de Maria Cristina), l’edifici central de la UB a plaça Universitat, i la plaça del Diamant). Formar part d’iniciatives per conservar i recuperar la memòria em provoca molt respecte i orgull. Fer el que ser fer per formar part d’un engranatge que aconsegueixi un objectiu comú i d’alt valor social i, a sobre, fer-ho de la mà d’una cooperativa sorgida de gent amb vocació divulgativa de qualitat. Treballar així: sí!

Cronistes de Carrer - Eduxarxa

Tenim una missió, doncs: aconseguir transmetre la confiança necessària perquè la gent que vulgui, pugui explicar-nos episodis de la seva vida, o episodis familiars, o testimonis del dia a dia de la guerra, la dictadura o la transició. Aquests testimonis seran enregistrats sempre i quan el protagonista hi estigui d’acord, perquè no es perdi res del que es va viure en un moment determinat o es recuperi la veu d’algú que en el seu moment va haver de callar.

Treballant en aquest projecte he vist que és vital aconseguir desenterrar i conservar el màxim d’història possible i treure-la a la llum. Penso en la situació en què vivim, em vénen al cap altres països i altres episodis històrics que van marcar un abans i un després, i què voleu que us digui. Aquí fa la sensació que no interessa recordar massa perquè encara no està ben cicatritzat i, escolta, que quasi millor que s’oblidi i així comencem de nou, no? Però ai que no n’aprendrem mai, tapant i mirant cap a una altra banda.

Per tant, aquest diumenge 4, que serem a la presó Model i a la presó de dones de les Corts, el dijous 8 des de la UB Central i el dimecres 14 a la plaça Diamant, qui vulgui que s’acosti a nosaltres per empapar-se d’història i desenterrar records perduts, o re-trobats. Serà un enorme plaer poder-vos escoltar. Perquè els protagonistes sereu cada un dels que vingueu a compartir amb nosaltres aquestes històries.

Començant la temporada, doncs, molt lligada a la gent. Com ha de ser!