N-340

Imagineu:

És estiu. Molta calor. Vacances a la vista. Amb tres amics decidiu fer un viatge. Furgoneta. Carretera. La península us crida i us decidiu. N-340 fins al final. A muerte.

Això és el que va fer aquesta gent, el Colectivo N-340. I del material que en va resultar d’aquesta aventura, n’han fet un muntatge performàtico-teatral-o-no-sé-massa-bé-com-definir-lo. Ho heu de veure. Anar al teatre i tenir la sensació que estàs a la furgoneta amb hores a l’esquena de carretera i hores de sol i hostals i cases d’amics i platja i desert i vivències peculiars que encara han d’arribar: petits instants d’història i d’anar fent, tira tira.

N-340. L’Antic Teatre on the road. I no se m’acut massa més a dir perquè s’ha de veure i viure.

«Cada segundo que pasa es un volver a nacer» i així comencen, i així continuen i aquesta gent entén que cada dia poden viure només una cosa intensament, de les tantes que els hi passen per davant. I, aquesta cosa, l’anoten. I, aquesta cosa de cada dia que han passat a la carretera te l’expliquen mentre fan una «ensaladilla rusa al estilo murciano». I més endavant veus com arriben a la platja després de creuar part del desert andalús. I t’expliquen, et llegeixen i et fan empassar ben a gust les reflexions que han anat tenint al llarg del viatge. I potser te’n vas ben lluny recordant petits instants que has viscut amb sensacions idèntiques a les que t’estan transmetent. Perquè amb aquest seu viatge no fan més que universalitzar tots els viatges d’una manera més terrenal impossible: cantant els hits de l’estiu i aturant el temps, fent-li recobrar el seu valor de: 1 minut = 60 segons, rient, pensant, avorrint-te, flipant, i fent-te veure en un mirall, a vegades.Colectivo N-340

Amb ells he tingut la gran sort de poder tractar-los de ben a prop aportant un granet de sorra a aquesta aventura amb una traducció espontània a partir del text original que van parir a partir del viatge, en castellà, i la traducció inicial al català que va fer una «fiera» com és la Lali Álvarez.  Perquè no hi ha una sola traducció possible, i hi ha moltes visions diferents. Resultat? Un text original, diverses interpretacions possibles. Tantes com persones que ho veuran/llegiran.

I no us escric massa més, perquè heu d’anar a l’Antic Teatre a viure tot això. No es veu sovint i aquest tipus de propostes queden a l’ombra de la resta d’opcions per anar a veure en bon cap de setmana.

Dissabte i diumenge us esperen 6 sessions de N-340: gaudiu-la molt, perquè us deixarà pensant. No com us imagineu, pensaments profunds i universals, sinó amb coses petites i quotidianes i, per això, vitals per a cadascú.